Plante oleaginoase2018-07-27T18:34:34+03:00

Plante oleaginoase

Plantele oleaginoase, cum ar fi de exemplu rapița, floarea soarelui și soia reprezintă baza pentru o gamă largă de alimente, furaje și alte produse.

Bunge oferă legăturile vitale în lanțul de la producător la consumator din preluarea plantelor oleaginoase și măcinarea lor pentru a produce uleiuri vegetale și făinuri proteice. Acestea sunt folosite pentru a produce furaje, uleiuri pentru gătit, margarină și reducții și de asemenea în industria biodieselului.

Floarea soarelui

Floarea soarelui este o cultură tradițională în România, cu un conținut ridicat de ulei, profitabilitatea sa principală fiind generată de uleiul extras, care este rafinat pentru producția de uleiuri comestibile, Bunge România fiind liderul local în comerțul cu uleiul comestibil îmbuteliat din anul 2000.

Șrotul proteic din floarea soarelui reprezintă a doua resursă vegetală de proteine din România, care poate fi folosită pentru completarea necesarului în rețetele de furaje porcine.

Cojile de floarea soarelui sunt folosite în instalațiile de procesare ca materie primă pentru producția de abur.

În România, Bunge procesează floarea soarelui în fabricile din Buzău și Lehliu; uleiul rafinat de floarea soarelui este produs în fabrica din Buzău.

Boabe de soia

Soia este principala sursă de proteine din lume pentru furaje, ulei vegetal, consum uman și materie primă pentru industria alimentară, chimică și farmaceutică.

Din punct de vedere agronomic, boabele de soia sunt foarte importante datorită cantității ridicate de azot rămase în sol (80-120 kg/ha) care determină costuri mai mici pentru viitoarele culturi (aproximativ 150 euro/ha).

Programul Uniunii Europene pentru sprijinirea agriculturii încurajează cultivarea boabelor de soia, ceea ce conduce la subvenții suplimentare pentru fermieri. Investițiile în tehnologizarea culturii pentru boabele de soia sunt mai mici în comparație cu porumbul, rapița sau floarea soarelui, cu o producție obținută similară sau chiar mai mare decât la floarea soarelui. Prin urmare, cultura de soia boabe este una din culturile cele mai profitabile din România.

Rapiță

Rapița este o cultură bine stabilită în România, cu un conținut ridicat de ulei, profitabilitatea sa principală fiind generată de uleiul extras, care este fie vândut, fie folosit ca materie primă pentru producția de biodiesel.

Producția românească de rapiță a atins un nivel record în anul 2017, cu o suprafață semănată de peste 600.000 hectare.

Șrotul proteic obținut din procesarea semințelor de rapiță, dacă este folosit la hrănirea animalelor, are potențialul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 13% (metan și bioxid de carbon).

În România, Bunge procesează șrotul proteic de rapiță și produce biodieselul în fabrica de la Lehliu.

Go to Top